Trabzon Lazer EpilasyonTRABZON LAZER EPİLASYON
Fotoepilasyon; ışık kökenli epilasyon yöntemlerinin tamamını içeren bir kavramdır. Daha çok bilineni, LASERdir. IPL ve Fotopnömatik epilasyon da bu sınıfta incelenir. Epilasyon amacıyla kullanılan lazerler; Ruby, Alexandrite, Diode ve Nd:YAG’dır. Günümüzde üretici firmalar farklı lazerleri, lazerlerle diğer ışık kaynaklarını ve hatta bütün bunlarla RF(radyofrekans) enerjisini kombine-birlikte kullanan cihazlar üretmektedirler. Yeniliğe çok açık bir alandır.
Lazer, kabaca tek dalga boyunda yoğunlaştırılmış ışık demektir. Belirli dalga boylarındaki lazer ışınları koyu renkli maddeler tarafından tutulmak suretiyle enerjilerini bu maddelere aktararak ısı enerjisine dönüşürler. Lazer epilasyonda prensiplerden biri; kıl follikülünde yerleşmiş bulunan melanin adı verilen renk maddesinin lazer ışığı tarafından tutularak ısıya dönüşmesini sağlamak ve bu ısı enerjisi ile kıl follikülünü tahrip etmektir. Bir diğer mekanizma da ışığın kıl follikülü etrafında yoğun olarak bulunan kan damarları içindeki hemoglobin tarafından emilmesi ve bu yolla oluşan ısının kıl follikülünü tahrip etmesidir. Seanslar, kılların yerleştiği yere ve kişinin genetik özelliklerine göre değişmekle birlikte ortalama 1-2 ay aralıklarla yapılır. 6 ila 10 seans epilasyon yaptırılması gerekebilir. Kullanılan teknolojiye ve farklı tedavi yaklaşımlarına bağlı olarak oturum aralıkları ve sayıları değişebilir.
Hastaların çoğunda kalıcı veya uzun dönemli epilasyon sağlar. Tekniğine uygun yapılırsa güvenilir bir yöntemdir. Göreceli olarak daha az ağrılı bir yöntemdir, hastaların çoğu tedaviye rahatlıkla uyum sağlar. Tekrar büyüme olsa bile oluşacak tüyler; zayıf, açık renkli ve kozmetik olarak önemsizdirler. Cilt üzerine toksik-zehirli ya da allerjik bir yan etkisi yoktur. Cildi tahriş etmez. Kalıcı yara izi bırakmaz. Kanserojen olduğunu gösteren kanıt yoktur. Batık kılların ve kıl dönmelerinin tek tedavi yöntemidir. Cilt enfeksiyonu ve bulaşıcı hastalık riski yoktur.
Tedaviye en iyi cevap, açık renkli ten, koyu renkli kıl profiline sahip kişilerde alınır. Beyaz-gri, kızıl ve sarı renk kıllara genellikle etkinlik göstermez. Klinik yanıt her hastada aynı şekilde olmadığından kesin bir başarı oranı verilememektedir. Nüks-tekrar oranları tam olarak bilinmemektedir. Bazı lazer türleri koyu tenlere uygulanabilirse de tedavi öncesinde güneşlenilmemeli, solaryuma girilmemeli ve bronzlaştırıcı kremler uygulanmamalıdır. Gözlere zararlıdır, özel koruyucu gözlük takılması zorunludur. Elde tersine yeterli kanıt olmamasına karşın gebelerde kullanılması önerilmez. Herpesli (uçuk hastalığı) bölgelerde, sedef hastalığı olanlarda, prekanseröz (kanser öncülü) cilt lezyonu olanlarda, cilt enfeksiyonlarında lazer epilasyon yapılamaz. Hormon bozukluklarında lazer epilasyon etkilidir ancak daha fazla sayıda seans gereksinimi bulunmaktadır. Lazerle epilasyon nisbeten yeni de olsa, lazer tekniğinin tıpta kullanımı yeni değildir. Yarım yüzyıldır, lazer tıpta değişik alanlarda kullanılmaktadır ve kansere sebep olduğuna dair inandırıcı bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Günümüzde hiçbir epilasyon yöntemi ağrısız değildir. Kişiden kişiye değişen ağrı eşiğine bağlı olarak lazer epilasyon sırasında da ağrı duyulabilir. Bu ağrı bazı hastalarda lazer epilasyonu sürdüremeyecek kadar şiddetli bile olabilir. Genellikle cilde lastik çarpması şeklinde tanımlanabilecek ve tolere edilebilir bir ağrı duyulabilir. En fazla ağrı duyulan bölge bikini bölgesidir. Ayrıca erkeklerde ve koyu-kalın kıllara sahip kişilerde ağrı daha şiddetli olabilmektedir. Kısa süreli yan etkisi; deride kızarıklık ve kıl köklerinde ödemdir. Bu yan etki bir saat içinde kaybolur. Çok hassas ciltlerde birkaç gün sürebilir. Bazı durumlarda uygulamalarda renk değişiklikleri(deri renginde koyulaşma ya da açılma), su toplama ve kabuklanma oluşabilir. Bu tür problemler nadirdir ve birkaç ay içinde geriler. Ancak kalıcı ve tıbbı tedavi gerektirecek kadar ciddi de olabilirler.
İnsan vücudundaki tüyler-kıllar hayatlarını üç aşamada sürdürürler: Aktif, dinlenme, dökülme fazları. Bütün lazerler tüylerin aktif dönemine etkilidir. Dinlenme fazındaki tüy kökleri lazerden etkilenmez. Bir süre sonra dinlenme fazındaki tüyler aktif hale gelir. Bir sonraki uygulamada da bu tüyler yok edilir. Tüylerin %50-80 kadarı aktif fazdadır. Ancak bunların üç ya da dörtte biri yeterince pigmente sahiptir. Bu yüzden her seansta bu kadarı lazerden etkilenir. Bazı hastaların cilt profili lazer epilasyon için başlangıçta çok ideal gibi görünse bile tedaviye iyi yanıt alınamayabilir. Hatta hiçbir etki gözlenmeyebilir. Dahası çok nadir olmakla birlikte hiperaktivasyon (kıllanmanın artması) gözlenebilir. Bazı bölgelerde başarı daha düşüktür. Yüz bölgesinde normalden daha fazla oturuma ihtiyaç duyulabilir.
Lazer, kalıcı epilasyon sağlayan bir yöntemdir. Ancak bu her hasta için geçerli değildir. Günümüzde mutlak, ömür boyu epilasyon garantisi veren hiçbir yöntem bulunmamaktadır.
Lazer epilasyon uygulamadan önce birkaç hafta önce kıl köküne zarar veren ağda, cımbız gibi yöntemlere son verilmiş olması gereklidir. Çünkü lazer enerjisi ancak gelişme evresinde bulunan kıl kökü hücresine etki etmektedir. Daha önceden cımbızla kılın çekilmiş olması lazerin etki edeceği kıl kökünü de ortadan kaldıracağı için beklenen fayda sağlanamaz. Lazer epilasyondan önce kılların deri üzerinde kalan kısımları jiletle kesilmelidir, jilet kullanımı sanıldığının aksine kıllanmayı artırıcı etki yapmaz. |
يؤثر توكسين البوتولينوم على توقيف مؤقت للخطوط العصبية المارة من .
معالجة أمراض الاوعية الدموية بالليزر قد أظهر في السنوات
قبل عملية إزالة الوشم باليزر كانت الأكثر شيوعاً لإزالة
مع مرور السنين يتكون خطوط أو تجاعيد في الوجه عند الضحك